Spice Wise

Puur natuur en barstensvol smaak
Sensationeel koken is vooral ‘op smaak maken’. En dat zout daarbij allesbehalve onmisbaar is, bewijzen de recepten uit dit boek. Stap voor stap leer je zelf de lekkerste kruiden- en specerijenmengsels maken en gebruiken. Van de spannende Maleisische currykruiden en chermoula uit Marrakech tot de traditionele gehaktkruiden uit oma’s keuken. Met de juiste mix van kruiden en specerijen kun je toveren: je kunt smaken versterken, verfrissen of juist contrast aanbrengen. Zo verandert een alledaags gerecht in iets waar je je vrienden over vertelt.
Met meer dan zeventig mixen en sauzen, tientallen gerechten en honderden tips en variaties is dit niet alleen een kookboek, maar ook een praktisch werkboek. De toegankelijke, herkenbare recepten van SVH-meesterkok Michel Hanssen en de prachtige fotografie van Bart Nijs vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie. Voor iedereen die bewuster met zout wil omgaan en houdt van verrassende, pure smaken. Dit boek gaat over genieten, ontdekken en spelen met smaak. De mogelijkheden zijn eindeloos – en iedereen kan het leren.

Spice Wise Too

Het is heel verleidelijk om dingen met zout te eten! Dat weet ik als geen ander. En als je zoutloos kookt bereik je niet de smaak die je kent van de producten waar wel zout in zit.
Daarom ben ik zo blij met deze boeken. Het geeft je de kruidenmengsels die ook in de bekende gerechten zitten, maar dan zonder het zout!!
Het boek is geschreven door SVH-meesterkok Michel Hanssen. Noodgedwongen moest hij om gezondheidsredenen zoutloos gaan eten. Dat was voor hem natuurlijk, net als voor mij als niet- kok, even slikken. Hij zag er echter een uitdaging in om zijn kennis van eten te bundelen en smaken te perfectioneren zonder gebruik te maken van toegevoegd zout. En dat is volgens mij gelukt in dit boek.

Ik mocht in een vroeg stadium al recepten proberen en proeven. Echt geweldig om een currysaus te proeven waarvan je weet dat er géén zout in zit. Heerlijk. Ook liet hij me zien hoe je zeer eenvoudig en snel een lekkere mayonaise kunt maken zonder zout.
Nu stonden er in mijn keukenkastje thuis al redelijk wat kruiden- en specerijenpotjes. En sinds ik dit boek heb zijn er nog vele bijgekomen. Wat mij verbaasde is dat de meeste van deze kruiden en specerijen gewoon bij elke supermarkt te koop zijn! Nieuw in het keukenkastje zijn de zelfgemaakte kruidenmengsels die ik gemaakt heb op basis van dit boek. Nasikruiden, gehaktkruiden, ik heb ze gewoon op voorraad. En als ze op zijn maak ik ze zo bij. In een gesloten potje kun je het bijna onbeperkt bewaren.

Dat is ook zo leuk in dit boek. Er staan tips in hoe je je kruiden- en specerijenmengsels en gerechten het beste kunt bewaren. Zo hoef je je rode-uienchutney niet in één dag op te maken.

Het boek is opgedeeld in een aantal hoofdstukken. Het begint met de kruiden- en specerijenmengsels. Daarna komen de hoofdstukken met voor-, hoofd- en nagerechten waarin de diverse mengsels toegepast worden. Steeds met duidelijke verwijzingen zodat je alles makkelijk kunt vinden.
Het is een stevig gebonden boek, met handige touwtjes als bladwijzer. De buitengewoon smaakvolle fotografie is verzorgd door Bart Nijs.

Het boek is verkrijgbaar op internet via www.spicewise.nu en bij de boekhandel onder ISBN 978-90-823152-0-2